Koirankakan kevätmuutto täydessä vauhdissa – Etelässä voi jo bongata hyvin runsaslukuisia kasoja

Jokavuotinen koirankakan kevätmuutto on edennyt varsinkin Etelä-Suomessa parin viime viikon aikana hurjasti, ja vannoutuneimpien kakkabongareiden lisäksi tavallinen kadunkulkijakin on voinut kiinnittää huomionsa runsaisiin kakkaparviin teillä, pihoissa ja puistoissa. Keski- ja Itä-Suomessa koirankakka esiintyy toistaiseksi yksittäisinä pökäleinä, kun parhaat maat ja mannut ovat vielä lumen peitossa. Lappiin jätöslaumat eivät vielä ole saapuneet, mikä toki on varsin ymmärrettävää lumen vuoksi.

- Koirankakan kevätmuutto on ennen kaikkea riippuvainen juuri talven lumipeitteen paksuudesta. Viime talvi oli koko Suomessa poikkeuksellisen luminen, mikä takasi kakalle otolliset olosuhteet alkukesän pesintää varten, kokenut koirankakkaharrastaja Meleena Sontiainen iloitsee.

Sontiaisen tavoin monet harrastajat ovatkin julkaisseet some-kanavillaan kuvia mahtavista bogauksistaan eteläisen Suomen kaduilta. Kuvat ovat saaneet edellisten vuosien tapaan iloisen ja lämpimän vastaanoton, onhan koirankakan bongaus perinteinen suomalainen harrastus.

Koirankakka-alue päättyy -liikennemerkki.

Varsinkin suurissa kaupungeissa koirankakan luonnollista pesintää häiritsee kuitenkin – kuten niin usein luonnonmurheissa muutenkin – ihmisen oma toiminta. Osa ihmisistä jahtaa koirankakkaa järjestelmällisesti. Monet kaupungit ovat viime vuosina pystyttäneet puistoihinsa enenevissä määrin koirankakan pyydystämiseen ja tuhoamiseen tarkoitettuja koirankakkapussiautomaatteja. Lisäksi verkkokaupoista on saatavilla on esimerkiksi koirankakan tuhoamiseen kannustavia tarroja, joita taloyhtiöt ja yksityishenkilöt ovat kiinnittäneet roskiksiinsa. Tämä on pakottanut koirankakan siirtymään osittain suojaisempiin paikkoihin ihmisen ulottumattomiin esimerkiksi metsien siimekseen.

- Onneksi koirankakkaa näkee vielä luonnollisessakin ympäristössään aivan kaupunkien keskustoissa, kaduilla ja puistoissa. Kakka viihtyy hyvin ihmisen läheisyydessä enkä voi käsittää, miksi jotkut ihmiset haluavat tuhota tuon upean luontokappaleen, Sontiainen puuskahtaa.

Kuponki!

Tällä kupongilla voit pyyhkiä koirankakan kengästäsi!

(Ota suuri tuloste.)