Luonnonsuojeluliitto valkohäntäkauriista: TULTA! - Metsästäjäliitto toppuuttelee

Suomen Luonnonsuojeluliitto esittää tiedotteessaan valkohäntäkauriin (ent. valkohäntäpeura, os. laukonpeura) lisäämistä haitallisten vieraslajien listalle. Valkohäntäkauris on lisääntynyt maassamme tehokkaasti, ja sen kanta on niin suuri, että siitä aiheutuu vuosittain tuntuvaa haittaa viljelyksille, liikenteelle sekä luonnonkasvillisuudelle. Kannat ovat erityisen tiheitä Lounais-Suomessa. Luonnonsuojeluliiton mukaan valkohäntäpeuran metsästyksen täydellinen vapauttaminen on välttämätöntä kannan pienentämiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että sitä saisi pyytää ilman metsästyskorttia tai ampumakoetta ja metsästää voisi vuoden ympäri, siis myös kauriin lisääntymisaikana.

Haitallinen vieraspeura

- Tuolla niitä perkeleitä hyppii aivan valtoimenaan. Valkohäntäkauraa pitäisi ehdottomasti saada metsästää vapaasti ilman sen kummempia lupia, tuhahtaa Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Metsästäjäliitto on kuitenkin toista mieltä. Sen mukaan valkohäntäpeuris on arvokas riistaeläin, jota tulee vaalia. Nykyisellään valkohäntänaurista saa ampua vain Suomen riistakeskuksen myöntämällä luvalla, joita käytännössä voivat saada vain metsästysseurat. Metsästäjäliiton arvion mukaan näiden lupien tuoma metsästyspaine pitää kannan kurissa, sillä seurat eivät halua jättää lupia käyttämättä.

- Eihän tuonne meidän maille nyt ketä tahansa voi päästää ammuskelemaan. Arvokas riistaeläin kyseessä, niin ei sitä nyt noin verenhimoisesti mennä tulittamaan. On se metka, että Luonnonsuojeluliitto aina haluaa hävittää kaikki eläimet, mutta onneksi me metsästäjät pidämme niiden puolia, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola julistaa.

Sipolan mukaan kanta pysyy hyvin tasapainossa sillä, että metsähäntäkauriita ruokitaan ahkerasti, mutta toisaalta myös toimivan lupakäytännön ansiosta metsästetään siinä määrin, ettei niitä aivan joka auton alle riitä juoksentelemaan.

Kuponki!

Tällä kupongilla saat ampua salaa minkä tahansa sorkkaeläimen (ei koske kirahveja).