Koronarokotehaittoihin menehtyneiltä löytyi yhteinen tekijä – katso kuulutko riskiryhmään

Uusi, varsin laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että k0r0napiikistä johtuviin komplikaatioihin kuolleiden välillä on selvä yhteys. He ovat nimittäin olleet nuorehkoja, perusterveitä ja heillä on ollut lähipiirissään poikkeuksellisen ahkera rokotevastainen twiittaaja. KuningatarPunajuuriSurvey-nimisen tutkimusryhmän mukaan mitään muuta yhteistä saati selittävää tekijää kuolemien taustalta ei ole voitu löytää.

Tutkimuksessa arvioitiin valtiollisten terveysviranomaisten keräämästä datasta koottua laajaa aineistoa. Dataa kerättiin paljon myös Twitteristä ja muista sosiaalisen median palveluista. Tutkijat korostavat, että tulokset ovat väestötason yleistyksiä, sillä asiasta twiitanneet ovat poikkeuksetta olleet hyvin hienotunteisia yksilönsuojan suhteen, joten tapauksia ei ole voitu yhdistää aitoon yksilöön. He ovat kuitenkin sangen kuuliaisesti kertoneet kohteesta aina iän, perusterveyden ja piikkien määrän. Pääosa uhreista on menehtynyt vasta täyden rokotesarjan jälkeen, joskin muutamia jo yhden tai viimeistään kahden piikin jälkeen.

Perusterve nuori tarkkailemassa vointiaan

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lausunnon mukaan myös Suomessa on oltu ilahduttavan aktiivisia koronarokotehaittojen ilmoittamisessa. Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen kertoo Kuponkiuutisille, että haittailmoituksia on tullut kesäkuun alkuun mennessä hieman yli 25000, joista ylivoimaisesti suurin osa koskee kuumeilua, lihaskipuja, päänsärkyä ja väsymystä. Kuolemaan johtaneista rokotehaitoista kuitenkin suurin osa raportoidaan edelleen Twitterissä ja Facebookissa. Kaukonen pitääkin tärkeänä, että nämä asiat tulevat heti asiantuntevan kansan tietoon tätä kautta eikä pidä tarpeellisena niiden ilmoittamista Fimeaan.

- Haittavaikutuksia pyydetään ilmoittamaan lähinnä siksi, jotta jokainen uusi tai aiemmin tunnistamaton haitta saataisiin selville. Suomessa rekisterin tarkoitus ei ole pitää kirjaa jokaisesta toistuvasta haitasta. Kuolemahan on alusta asti ollut rokotteen kiusallinen haittavaikutus, jonka kehittymiseen voi mennä jopa vuosikymmeniä. Näistä ei meille tarvitsekaan enää ilmoittaa, mutta hyvähän se on pitää muut kansalaiset valppaana, niin osaavat seurata vointiaan esimerkiksi äkkikuoleman varalta, Kaukonen muistuttaa.

Kuponkiuutiset kehottaa lukijoitaan seuraamaan vointiaan tarkasti, mikäli:

  • olet perusterve, nuorehko ja ottanut vähintään yhden koronarokoteannoksen
  • sinulla on lähipiirissäsi tai esimerkiksi työpaikallasi rokotevastainen, aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä
Kuponki!

Tällä kupongilla henkivakuutus puoleen hintaan koronarokotteen ottajalle.