Facebookilla iso tietovuoto – jopa ihmisten nimiä on saattanut päätyä vääriin käsiin

Rahankeruupalvelu Facebook ilmoitti pääsiäisenä joutuneensa kyberhyökkäyksen kohteeksi jo vuonna 2019, jolloin 500 miljoonan ihmisen tiedot vuotivat rikollisiin käsiin. Mukana on ihmisten nimiä, puhelinnumeroita sekä esimerkiksi tieto sukupuolesta. Listalla on myös noin 1,4 miljoonan suomalaisen tiedot.

Vastaavaa tietosuojauhkaa ei ole Suomessa nähty sitten kevään 1998, jolloin huolimaton virkamies unohti Keuruun linja-autoasemalle Keski-Suomen Puhelin Oyj:n painaman puhelinluettelon. Luettelossa oli yli 2 miljoonan suomalaisen nimi ja puhelinnumero vaarallisesti yhdistettynä, suurella osalla myös osoite. Keski-Suomen Puhelin reagoi tapahtumaa seuranneeseen kohuun fuusioitumalla Sisä-Suomen Puhelin Oyj:n kanssa saman vuoden syksyllä, jolloin uuden yhtiön nimeksi tuli sekaannusten välttämiseksi Keski-Suomen Puhelin Oyj.

Nyt vuodetut tiedot ovat ostettavissa internetin pimeällä puolella, niin kutsutussa dark webissä. Kuponkiuutisten toimitus onnistui ostamaan useampia suomalaisia nimi-puhelinnumeroyhdistelmiä yhden tekstiviestin hinnalla melko hyvällä suomenkielellä kirjoiteltulta alamaailman sivustolta. Suurimmasta osasta nimistä oli myös pääteltävissä uhrin sukupuoli. Osa nimistä oli onneksi uusimpien tietoturvaohjeiden mukaisesti sukupuolineutraaleja.

Kuvakaappaus dark webistä, jossa on ostettavissa lukuisten suomalaisten henkilötietoja.

Jos epäilet tietojesi vuotaneen, kannattaa tietokone ja älypuhelin käynnistää uudelleen ja poistaa Facebookin pikakuvake kummankin laitteen työpöydältä. Tämä hävittää tiedot dark webistä lopullisesti.

Kuponki!

Tällä kupongilla nimenvaihtajalle prepaid-liittymä veloituksetta kotikuntasi maistraatista!