Suomalainen koronavirusmuunnos - käsidesisuositukset uusiksi?

Kuvassa on kumihanskat, pumppupullo ja kasvomaski.

Maailmalta on löytynyt jo aiemmin pelkoa kylväneiden eteläafrikkalaisen ja brittiläisen koronavirusmuunnoksen lisäksi suomalainen variantti. Virusmuunnos löytyi ensimmäisen kerran Teneriffalta karaokebaarista. Sittemmin havaintoja on tullut myös Thaimaan Pattayalta sekä Tallinnan sataman läheisyydessä olevista kauppakeskuksista.

Salakavala virus

Suomalainen virusmuunnos on erityisen vaarallinen siksi, että se on muuten hyvinkin oireeton ja suorastaan välttelee ihmisiä, mutta saadessaan käsidesiä se usein riehaantuu paikalla täysin. Tartunnan saaneet potilaat ovat raportoineet kärsineensä muutaman käsidesiannoksen jälkeen erikoisista oireista, kuten tajunnantason laskusta, tarpeesta pukeutua mauttomasti sekä yleisestä öyhöttämisestä. Vielä ei ole tarkkaa tietoa olemassaolevien rokotteiden tehosta tähän varianttiin.

HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että Suomessa olisi syytä siirtyä vain pesemään käsiä tai tarvittaessa käyttämään käsidesiä, joka ei ole etanolipohjaista.
-Ilman etanolin vaikutusta suomalainen virus on melko harmiton ja viihtyy omissa oloissaan. Suositeltavaa olisi käyttää muita kuin etanolipohjaisia desinfiointituotteita. Paatuneimpia virusmuunnoksia ei nimittäin haittaa ollenkaan edes käsidesissä olevan etanolin denaturointi. Saippuapesussa tämä variantti tuhoutuu kokonaan.

Kuponki!

Tällä kupongilla ilmainen muoviämpäri koronatestissä kävijälle.