Markku Ruotsilaa syytetään Twitterissä – ei ymmärrä omasta tutkimusalastaan mitään

Tasapuolisia faktoja

Erityisesti Yhdysvaltojen oikeistoa koskevista kommenteistaan tunnettu historoitsija Markku Ruotsila sai pikaviestipalvelu Twitterissä sapiskaa väistyvää presidentti Donald Trumpia kommentoivista ajatuksistaan. Median monitoimimies Iikka Kivi osoitti toimittaja Saska Saarikosken olevan täysin tietämätön lehdistön perisynnistä, tasapuolisuusharhasta, kun Saarikoski julkisesti kehtasi tiedustella, miksi meritoitunut kaikenmaailmandosentti Ruotsila halutaan pois julkisuudesta, vaikka tällä voisi olla jotakin kerrottavaa.

Tasapuolisuusharhassa kahden asian vastakkaiset näkemykset esitellään tasavertaisina, vaikka toisesta olisi laaja arvostettu tutkimusnäyttö ja toisesta vain vaikkapa itseoppineen henkiparantajan mielipide. Stand up -professori Iikka Kivi on tutkinut tasapuolisuusharhaa laajasti esimerkiksi teoksessaan Pulla ja pippeli sekä poliitikan saran tieteellisessä esityksessään Saulin ja Jennin vauva.

Kivi syyttää twiitissään Saarikosken saaneen toimittajakorttinsa Kuponkiuutisista, joten yhden virheen hänkin ajatusketjussaan tekee. Saarikoski ei nimittäin ole saanut toimittajakorttiaan meiltä, koska niitä on jaossa vasta tämän uutisen lopussa. Jokainen voi tulostaa ja leikata itselleen tästä oman toimittajakortin, jonka turvin voi kirjoittaa ympäri internetiä laadukkaita journalistisia julkaisuja. Tasapuolisuusharhan nimissä tietenkin.

Kuponki!

Toimittajakortti

Tällä kupongilla rajattomat journalistiset taidot ja oikeus käyttää titteliä Toimittaja!