Uusi tieliikennelaki voimaan tänään – nyt liikenteessä joutuu huomioimaan muutkin ihmiset

Kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki nojaa merkittävästi siihen olettamaan, että jatkossa tielläliikkujat saavat käyttää enemmän omaa harkintaansa ja muut ihmiset tulee huomioida päätöksiä tehdessä. Uudistusta onkin ehditty monelta suunnalta kritisoida juuri tästä syystä. Perinteisesti suomalaisessa liikenteessä muiden huomiointi on ollut kaiken sujuvan liikkumisen este ja siksi ankarasti kielletty. Lisäksi uuden lain A6/BmW-pykälän mukaan kaikkia automerkkejä koskevat jatkossa samat säännöt, mikä on aiheuttanut närkästystä erityisesti parkkipaikoilla.

Uusia liikennemerkkejä ja muita muutoksia

Tieliikennelain uudistus tuo mukanaan tukun uusia liikennemerkkejä, jotka tienkäyttäjän on syytä hallita. Hieno esimerkki uusista merkeistä on etuajo-oikeus kaikkii suuntiin, joka takaa kaikille merkin vaikutuspiirissä liikkuville absoluuttisen etuajo-oikeuden kaikkialta, kaikkialle ja kaikkiin nähden. Useat liikennemerkit muuttuvat myös sukupuolineutraaleiksi,kun vanhoissa merkeissä selvästi näkyvät genitaalit on siivottu pois.

Uusi liikennemerkki, joka kertoo etuajo-oikeudesta kaikkiin suuntiin.

Jatkossa erityistä varovaisuutta noudattaen on sallittua pysäköidä myös nokka tulosuuntaan, mikä tietysti tulee aiheuttamaan hämmennystä siitä, että mihin sitä olikaan menossa ja mistä tulossa.

Henkilöauto-peräkärry-yhdistelmällä saa jatkossa ajaa 100 km/h nykyisen 80 km/h sijaan, kunhan peräkärryssä ei ole jarruja. EU harkitsee jatkossa myös sitä, pitäisikö mopojen ja traktoreidenkin enimmäisnopeutta nostaa, kunhan niissä ei ole toimivia jarruja. Jarrullisilla ajoneuvoilla saisi ajaa edelleenkin vain nykyisessä laissa säädettyjä ajonevoluokkakohtaisia maksiminopeuksia.

Pyöräilijöiden ja autoilijoden suhteeseen uusi laki ei onneksi tuo muutosta, toisin kuin oli ehditty pelätä. Jatkossakin pyöräilijän näkökulmasta autoilija on aina väärässä ja vastaavasti autoilijan näkökulmasta pyöräilijöitä ei pitäisi liikenteessä olla ollenkaan. Ainakaan jos niillä on päällä jotain muuta kuin tuulipuku.

Lain käyttöönotossa on pitkiäkin siirtymäaikoja, jolloin tulee noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta. Siirtymäajan puitteissa teiltä ja teiden varsilta voi löytyä vanhoja ja uusia liikennemerkkejä sekaisin epämääräisissä kasoissa. Tienvarsimerkinnöissä siirrytään asteittan pelkästään valkoisiin sulkuviivoihin, mutta siirtymäaikana voi esiintyä myös keltaisia, vihreitä, aniliininpunaisia sekä vauvankakkaan häivähtäviä rusehtavia merkintöjä. Muutenkin uudessa laissa noudatetaan 7 vuoden siirtymäaika, jonka puitteissa kuka tahansa voi ajaa lähes miten tahansa vedoten siirtymäajan aiheuttamaan epäselvyyteen.

Kuponki!

Tällä kupongilla voit kiistatilanteessa vedota siirtymäaikaan!

Voimassa seitsemän vuotta