Asiantuntijuuden leviämistä mahdoton estää - todetut tapaukset lisääntyvät huimaa vauhtia

Kuva laboratoriosta.

Uutissirkus-sivuston huolestuttavien tietojen mukaan Suomessa on todettu tähän mennessä jo yli 1,2 miljoonaa koronapandemian maallikkoasiantuntijaa ja heitä löytyy päivittäin lisää jopa kymmeniätuhansia. Jutun mukaan asiantuntijuus leviää tyypillisimmin internetin välityksellä, erityisesti uutisjuttujen kommenttiosioissa.

Uutissirkuksen kuvailemissa vaikeimmissa tapauksissa maallikkoasiantuntijuus voi edetä jo niin pitkälle, että muuten perusterve kansalainen pystyy täydellä varmuudella kertomaan, mistä ja miten koronavirus sai alkunsa, miksi pandemiatilanteeseen jouduttiin ja mitä olisi pitänyt missäkin maassa milläkin hetkellä tehdä, miten ja milloin talouden avaaminen on toteutettava sekä milloin koronaan löytyy toimiva rokote.

Maallikkoasiantuntijuuden leviäminen ei milloinkaan ole ollut näin nopeaa eikä taudinkuva ole aiemmin ollut yhtä raju. Kuponkiuutiset kuitenkin muistuttaa, että samanalaisia oireita on Suomessa nähty useita kertoja jo ennen koronapandemiaa. Tänä vuonna tosin esimerkiksi jokakeväinen jääkiekon miesten MM-kisoja edeltävä kiekkoasiantuntijuuspiikki jäi kokonaan näkemättä, kun MM-kisat peruttiin koronan vuoksi. Tänä keväänä ei ole todettu vielä yhtään ketjukokoonpano-, NHL-valinta-, aloittava maalivahti- tai Suomi tippuu jo alkulohkossa näin paskalla joukkueella -asiantuntijaa. Muutama yksittäinen asiantuntija on kuitenkin löytynyt kritisoimaan ylipäätään kisojen perumista, mutta Kuponkiuutisten tietojen mukaan tämä on nimenomaan korona-asiantuntijuuden sivuoire.

Maallikkoasiantuntijoita esiintyy tavallisesti paljon myös vaalien, Euroviisujen ja erilaisten urheilutapahtumien yhteydessä. Ounastellaankin, että asiantuntijuus on päässyt leviämään koronan tapauksessaniin tehokkaasti, koska melkeinpä kaikki tapahtumat on peruttu ja korona on ainoa alusta, johon asiantuntijuus tällä hetkellä pääsee kunnolla kiinnitymään. Tavanomaista, nyt nähtyä lievempää maallikkoasiantuntijuutta on edelleeen todettavissa takuuvarmoissa maahanmuuttoon ja talouspolitiikkaan liittyvissä aiheissa. Näitä tapauksia todetaan tasaiseen tahtiin uutisjuttujen kommenttiosioiden lisäksi maallikkoasiantuntijoiden omissa somekanavissa.

Kuponki!

Tällä kupongilla valitsemasi alan tohtorinhattu kaupan päälle, kun ostat minkä tahansa iltapäivälehden!