Koronalla harmittava vaikutus ikkunoihin Venäjällä – Suomi tutkii omat ikkunansa

Kuvituskuva, joka esittää venäläistä sairaalaa.

Maamme sairaanhoitopiirit ovat aloittaneet mittavat ikkunatutkimukset Venäjällä tapahtuneiden onnettomien sattumusten jälkeen. Itänaapurissa jo kolmas koronaan sairastunut lääkäri on tippunut ikkunasta kritisoituaan suojavarusteita tai kieltäydyttyään tulemasta sairaana töihin. Kaksi lääkäreistä kuoli näissä onnettomuuksissa, kolmas on kriittisessä tilassa sairaalassa, tiettävästi ei kuitenkaan huoneen ikkunapaikalla.

Sairaanhoitopiirit ja ikkunavalmistajat ovat viime päivinä tehneet Tiivistä yhteistyötä selvittääkseen, miten korona vaikuttaa ihmisten tippumisiin ikkunoista. Täyttä varmuutta asiaan ei ole saatu. Venäjältä kerätyn datan mukaan lääkärit tippuvat vain sairaaloiden ikkunoista, joten tavallisen ihmisen ei tule olla huolissaan kotioloissa. Uhka kuitenkin aiheuttaa poikkeustoimia koronaan erikoistuneilla osastoilla. Koronaosastot pyritään jatkossa siirtämään sairaaloiden kellarikerroksiin, jossa ei ole lainkaan ikkunoita.

- Vielä ei ole selvää uhkaavatko nämä putoamiset vain lääkäreitä, mutta toistaiseksi eristämme kaikki koronapotilaat ikkunoista, kertoo Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Samansuuntaista viestiä tulee myös muista sairaanhoitopiireistä. PSHP tuskailee Tampereelle rakennettujen Tays Keskussairaalan lisärakennusten kanssa.

- Uudet rakennukset ovat pääosin pelkkää ikkunaa. Koronapotilaita ei tässä tilanteessa voi päästää lähellekään esimerkiksi vuonna 2015 valmistunutta E-rakennusta, jossa sijaitsee nimenomaan infektioyksikkö. Mietimme, voisiko heidät siirtää uuteen parkkihalliimme, joka rakennettiin maan alle. Siellä ei ole lainkaan ikkunoita, pohtii TAYSin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, voivatko koronapotilaat pudota holtittomasti myös parvekkeilta, ovista tai vaikkapa auton ikkunasta kesken ajon. Toistaiseksi näyttäisi kuitenkin siltä, että putoamiset sattuvat vain suurista, riittävän korkealla sijaitsevista ikkunoista potilaan ollessa hämäräperäisesti yksin.

Kuponki!

Tällä kupongilla venäläiset ikkunat erikoishintaan!

(Vain infektioyksikön asiakkaille)