Suomen tikkalajit pinteessä kuivan kesän jälkeen – mustikan pesintä epäonnistui täysin

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi Suomessa pesivien tikkalintujen hankalista oloista poikkeuksellisen kuuman kesän jälkeen. Erityisesti ohra-, kaura- ja mustikka ovat lehden mukaan kärsineet pitkään kestäneistä helteistä ja kuivuudesta, sillä kaikki lajit kylvetään keväällä. Pitkä kuiva kausi osui niiden pesinnän kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Syksyiset tikkalajit, kuten hieman holtiton päistikka sekä vastikään Tampereelle kylvetty ratikka sen sijaan tuottavat tänäkin vuonna kelpo sadon.

Keskisuomalaisen uutinen asiasta, kuvan kaappasi <a href='https://twitter.com/JariSoderstrom'>valpas twitter-käyttäjä Jari Söderström</a>.

- Erityisesti mustikan pesintä epäonnistui meillä täysin. Ohra- ja kauratikankin satomäärissä jäädään selvästi keskitasoa alemmas. Sontikkaa emme onneksi kylväneet tänä vuonna lainkaan, sillä se vaatii aivan jatkuvaa sadetta tullakseen toimeen, kertoo jämsäläinen tikanviljelijä Aimo Äes.

Suomen kansallistikka, pontikka, tuottaa onneksemme satoa täysin sääolosuhteista riippumatta, mikä tekee siitä kansan keskuudessa varsin suositun. Sen kaupallinen ja laajamittainen viljely on kuitenkin niin kyseenalaista, että suurin osa kotimaisesta pontikasta pesii nimenomaan tavallisten ihmisten kellareissa säässä kuin säässä.

Kuponki!

Tällä kupongilla kort-, pat- tai kuponki veloituksetta Keskisuomalaisen uusille tilaajille