Uudenmaan rajat avataan uudelleen – Ohisalolta kiitosta poliiseille

Hallitus ilmoitti keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan purkavansa Uudenmaan liikkumisrajoitukset. Pääministeri Sanna Marinin (huulipun.) mukaan rajoittamiselle ei ole enää oikeudellisia perusteita. Epäselväksi jäi, mihin nämä perusteet ovat kadonneet. Ja mistä ne alunperin tulivat.

Liikenne Uudellemaalle ja sieltä pois väheni sisäministeri Maria Ohisalon (cityvihr.) mukaan rajoitusten aikana noin kolmannekseen normaalimäärästä, joten rajoitus toimi varsin hyvin. Ohisalo kiitti tiedotustilaisuudessa erityisesti rajoja valvoneita poliiseja siitä, että nämä olivat hoitaneet tehtävänsä kunnialla säässä kuin säässä tänä pandemian aikana. Normaalioloissa poliisi hoitaa pilvisinä päivinä noin 70 prosenttia ja sateisina päivinä vajaat puolet sille määrätyistä tehtävistä. Raekuurojen ja poikkeuksellisen kovan tuulen aikaan Suomessa toimii vain KRP ja Supo.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki-Pitkänimi-Väliviivan mukaan epidemian kulku on merkittävästi hidastunut Uudenmaan rajoitustoimien ansiosta. Joten rajoitus voidaan nyt purkaa. Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen puolestaan sanoi Helsingin Uutisissa uskovansa koronan leviämisen olevan muutenkin niin nopeaa, etteivät uusimaalaiset enää merkittävästi levittäisi sitä muualla Suomessa. Joten rajoitus voidaan nyt purkaa.

Katri Kulmuni ennätti jo kommentoimaan Uudenmaan saarron päättymistä.

Hallitus nojasi päätöksessään erityisesti THL:n asiantuntijoiden antamiin arvioihin Uudenmaan koronatilanteesta. Päätöstä on myös tuoreeltaa arvosteltu hätiköidyksi. Oppositiopuolueista kovinta kritiikkiä hallituksen toimista antoi perussuomalaiset. Tämä ei yllättänyt ketään. Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (maal.) korosti tiedotustilaisuuden jälkeen Twitterissä, että rajoitusten purkamisesta huolimatta “Ihmisten on kaikin keinoin vältettävä maan sisällä liikkumista”. Tämä ei tuottane kansalle ongelmia, sillä jo ennen rajoituksia myös uusimaalaiset liikkuivat pääosin maan päällä. Helsingissä maan sisällä liikkuu tosin jonkin verran metromatkustajia.

Muissa maakunnissa tieto Uudenmaan avaamisesta otettiin vastaan yrmyisästi. “Olisivat pysyneet siellä,” kommentoi eräänkin pienen maalaiskunnan asukas. Hän myöntää kuitenkin samaan hengenvetoon, ettei hänellä ole riittävää epidemiologista, kansanterveydellistä tai oikeudellista tietämystä, jotta voisi todella antaa yksiselitteisen perustellun mielipiteen. Joitain ihmisiä tämäkään ei ole estänyt.

Kuponki!

Tällä kupongilla ilmainen sisäänpääsy Uudellemaalle!

(ei voimassa erikoisiltoina)